Številčenje ob prehodu leta v 2019


* Leto je spet naokoli. Želimo vam srečno in uspešno 2019! *

Pri Čebelca BIZ imajo lahko številke dokumentov, kjer je to možno, poljubno obliko. Program predlaga naslednjo številko dokumenta na podlagi vaše zadnje številke, pri tem skuša slediti tudi vaši obliki številke dokumenta.

Mobilni program in spletni program z davčno blagajno

V primeru, da imate aktivirano davčno blagajno (številčenje v slogu P1-B1-1, P1-B1-2, ...) je oblika številke računa strogo predpisana z zakonom in mora biti takšna kot je. Razen nekakšnih "hekov" v tej številki ni prostora za letnico, kot je to običajno pri navadnih računih.

Zato smo se leta 2017, v posvetovanju z več računovodstvi, odločili, da se pri aktivirani davčni blagajni zaporedna številka skozi leta nadaljuje.

V nasprotnem primeru, bi vsako leto imeli iste številke računov, kar bi zelo povečalo verjetnost napak in nejasnosti. Tako pa je vsaka številka računa pri vas unikatna, kakor je to bilo od nekdaj mišljeno.

To bi se poznalo pri komunikaciji o računih, pri pregledu podatkov, pri referenci za plačilo na banki, pri iskalniku v programu, pri nekaterih računovodstkih programih, ki bi zahtevali unikatno številko.

Interni akti

Preverite v internih aktih, kako točno imate napisano in po potrebi posodobite akte.  Če npr. v internem aktu piše "številke si vsako leto sledijo v naravnem zaporedju od 1 do N.", odstranite "vsako leto"

Negotovinski računi in drugi dokumenti

Če imate le račune z direktnim nakazilom na TRR (niste aktivirali davčne blagajne) potem imate klasično številčenje, kjer je prisotna tudi letnica in se zato zaporedje vsako leto začne od 1.

V tem primeru bo program ob prvem računu v 2019 predlagal 19-0001. Predlagano lahko spremenite v željeno obliko npr. 001/2019, 2019-00001, 0001-19 ... in program bo nadaljeval v vašem slogu.

To velja tudi za ostale dokumente: npr. predračuni, ponudbe, dobavnice, potni nalogi ...


Če imate kakšno vprašanje, nam prosim pišite na podpora@cebelca.biz

Komentarji

 1. Nikakor se ne morem povezati z programom. Ko na zavihku davčna blagajna vnesem novo digitalno potrdilo o fursa in geslo, mi program napiše "request entity too large".
  Kako naprej?
  LP Milan

  OdgovoriIzbriši
 2. Kako pa se imenuje datoteka, ki jo skušate naložiti oz. kako ima končnico? Predvidevam da nalagate napačno datoteko, npr. .pdf dokument, ki ste ga prejeli od e-davkov, ne pa .p12 datoteke.

  Če imate PDF dokument, ga odprite. Notri boste našli podatke za prevzem, referenčno številko in geslo ter povezavo do obrazca. S temi podatki prevzamete (zdownloadate) namensko digitalno potrdilo, ki ga potem naložite na Čebelco. Ime potrdila bo -1.p12 (1 je zaporedna številka potrdila).

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023