Pošiljanje e-slog2.0 preko bank v praksi

 
Z 1.10. je prišel v veljavo novi standard e-računa. E-slog 2.0. E-račune potrebujete, če poslujete z proračunskimi uporabniki (šole, vrtci, občine, ...).

E-slog 2.0 je izboljšava napram e-slogu 1.6, je pa skoraj popolnoma nova oblika zapisa. Pri čebelci smo s 1.10. preklopili na e-slog 2.0 in uporabnikom ni treba spremeniti ničesar. Program lahko uporabljate za izdelavo e-računo enako kot do sedaj.

Ker pa je e-slog standard (XML/EDIFACT) dokaj obširen in kompleksen, se sedaj pojavljajo težave pri usklajevanju detajlov med programi ki kreirajo eračune, posameznimi bankami, UJP-om in prejemnikovimi programi.

Hal E-bank (različne banke - npr. NLB, Abanka, Skb, ...)

Pošiljanje XML datoteke mora delovati. Zagotovite pa da imate pri sebi in pri partnerju vnešeno 11-mestno BIC kodo, ki do sedaj pri prenosu XML-ja ni bila potrebna. Program Hal E-bank / Proklik morate nujno nadgraditi na zadnjo verzijo 22.0.0.00.
 
Ime datoteke ne sme vsebovati presledkov ali oklepajev. Ko isto XML datoteko prenesete večkrat vaš Windows sistem doda presledek in zaporedno številko datoteke. Npr. racun_20-0123 (1).xml . Če boste takšno datoteko skušali uvoziti v proklik je ne bo sprejel. Na datoteko kliknite z desnim miškinim gumbom, izberite preimenuj datoteko in odstranite presledek in oklepaj.

Vaš naziv mora biti krajši od 35 znakov. To je napaka, saj po standardu to polje omogoča do 70 znakov.
 

Deželna banka Slovenije

Sprejme e-račun

Hranilnica Lon

Sprejme e-račun

NKBM

Sprejme e-račun

Sberbank

Sprejme e-račun

Delavska hranilnica

Sprejme e-račun

Intesa Sanpaolo

Sprejme e-račun


Čebelca Podpis

Če morate e-račune pred oddajo na vašo e-banko digitalno podpisati potem si namestite novi Čebelca Podpis. Za prenos lahko kliknete tukaj.

Preverjanje strukture

Strukturo XML datoteke lahko preverite tudi sami na strani UJP-a:

Če dobite email kjer piše da e-račun ni podpisan, potem je vse drugo v strukturi v redu. Vendar imajo določene banke še dodatne zahteve ali omejitve.

 

Komentarji

  1. Preko delavske mi javi sledeco tezavo:
    Pri obdelavi dokumenta je prišlo do napake. Preverite dokument in ga urejenega ponovno oddajte ali pa kontaktirajte banko ter sporočite napako št.: 196746405.
    NAPAKA!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima pa Delavska svoj pretvornik ki deluje:

      https://www.pretvornik-eracun.si/

      Izbriši
    2. Pri delavski hranilnici bi moralo sedaj delovati. Včeraj je več uporabnikov uspešno poslalo e-račune. Če ne nam pošljite primer na podporo in bomo preverili.

      Izbriši
  2. Pri Sberbank ne deluje - javi, da račun ni podpisan...

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023