Številčenje dokumentov ob prehodu leta



Pri Čebelca BIZ imajo lahko številke dokumentov, kjer je to možno, poljubno obliko. Da program predlaga naslednjo številko pogleda vašo št. vašega zadnjega dokumenta in na osnovi te predlaga naslednjo v isti obliki.

Pri računih (če nimate davčne blagajne), predračunih, ponudbah, dokumentih v skladišču vam bo program ob prehodu leta predlagal številko 17-0001. To lahko spremenite v poljubno obliko, kot do sedaj in program bo skušal nadaljevati.

Nekaj primerov: 17-0001, 2017-001, 17/00001, 17/0001, 0001/2017, R001/2017 ...

Davčne blagajne (MOBI in BIZ)


Če imate aktivirano davčno blagajno, so številke strogo določene z zakonom in ne morejo vsebovati letnice, ampak morajo biti v obliki [oznaka prostor]-[oznaka blagajne]-[zaporedna št.]. Npr P1-B1-1

Zaporedne številke si morajo po zakonu o davčnih blagajnah skozi leto nujno slediti.

Prej smo mislili, da bi vsako leto "resetirali" zaporedno številko na 1, vendar smo se po posvetovanju z več računovodskimi servisi in uporabniki odločili, da naj se nadaljujejo.

S tem se izognemo vsakoletnemu podvajanju številk pri računih, kar s seboj prinese več potencialnih težav in možnosti napake oz. vsaj zmede. Če bi se številka resetirala, bi morali vedno ob številki videti ali povedati še letnico dokumenta, celoten namen številke računa pa je da unikatno identificira dokument.

To bi se poznalo pri komunikaciji o računih, pri pregledu podatkov, pri referenci za plačilo na banki, pri iskalniku v programu, pri nekaterih računovodstkih programih, ki bi zahtevali unikatno številko.


Bistvenih razlogov proti nismo našli. En pomislek je bil primer, kjer ima podjetje npr. okrog 10000 računov na leto. A to pomeni, da je v prvem letu že na 5-mestni zaporedni številki, kjer bo npr. tudi naslednje leto od 10000 do 20000 in 9 let naprej.


Preverite tudi v internih aktih, kako točno imate napisano in po potrebi posodobite akte.



Če imate kakšno vprašanje nam prosim pišite na podpora@cebelca.biz

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023