Darilni boni in davčne blagajne

Redno prejemamo vprašanja o tem, kaj storiti z davčno blagajno, ko prodate darilni bon in kaj ko se ta vnovči. 

Obstaja kar nekaj člankov o tem a so dokaj dolgi in ko jih človek prebere še vedno ne ve točno kaj storiti. Spodaj skušamo povzeti najbolj preproste postopke za konkretne situacije / kombinacije pogojev.

Kot prvo je pomembna razlika ali je bon izdan za določen znesek npr. 10 € ali pa je na bonu napisana določena storitev, npr. žensko striženje. Razlika je tudi ali bon izdate fizični ali pravni osebi (podjetju). Razlika je tudi, ali ste vi DDV zavezanec ali ne.

Zneskovni bon + fizična oseba

Ob prodaji bona fizični osebi, računa ni potrebno izdati niti davčno potrditi.  Gre za zamenjavo plačilnih sredstev in ne za nakup storitve, zato to ne vpliva na izkazovanje prihodkov podjetja. Ob tem ne nastane obveznost obračuna DDV.

Ko se bon unovči ali mu poteče rok, se upošteva da je bila storitev opravljena. Takrat se izda in davčno potrdi račun za storitev, takrat nastane prihodek in takrat nastane obveznost obračuna DDV (če ste DDV zavezanci).

V praksi pomeni da ob nakupu bona računa ne izdate, ob vnovčenju bona pa izdate račun in kot način plačila knjižite darilni bon. Računovodstvo normano knjiži izdani račun.

Storitveni bon + fizična oseba

Ob prodaji takšnega bona fizični osebi računa ni potrebno izdati niti davčno potrditi. Ker storitev še ni opravljena se to ne šteje pri izkazovanju prihodkov podjetja. Šteje pa se, da je kupec določeno storitev plačal vnaprej, zato podjetje že obračuna DDV.

Ko se bon unovči ali mu poteče rok, se izda in davčno potrdi račun. Takrat se izkaže prihodek, saj je bila storitev opravljena. DDV, ki pa je že bil obračunan ob prodaji bona pa se tokrat ne obračuna ponovno.

V praksi to pomeni da ob nakupu bona računa ne izdate. A če ste DDV zavezanec, si nekam zabeležite DDV, ki ga bo moralo računovodstvo kljub neizdanemu računu obračunati. Ob vnovčenju bona kot način plačila označite darilni bon, računovodstvo pa za tolikšen znesek takrat ne obračuna DDV-ja, saj je že bil obračunan ob prodaji bona.

Storitveni bon + podjetje

Ob prodaji storitvenega bona podjetju, je situacija enaka kot pri klasičnem predplačilu. Če storitev ne bo opravljena v tem obračunskem obdobju, potem stranki (podjetju) izdate avansni račun. Ko se storitev opravi, pa se stranki izda končni račun. Računovodstvo to knjiži kot normalno knjiži avansne in končne račune. 

V praksi lahko to dosežete z uporabo našega spletnega programa, ki podpira tako avansne kot končne račune. Za podjetja so tudi bolj primerni A4 računi, ki jih lahko naredite v spletnem programu na Čebelci MOBI pa ne.


Za zneskovni bon + podjetje trenutno nismo našli črno na belem napisano katera pravila veljajo. Ker gre za menjavo plačilnih sredstev predvidevam, da velja isto kot za Darilni bon + fizična oseba, a želimo to še potrditi. Posvetujte se s svojim računovodstvom.

Nekaj povezav na to temo:

eVem - Kdaj izdate račun za darilni bon

Dnevnik - Če kupite darilni bon, pozabite na račun

Finance - Kdaj izdate račun za darilni bon 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023