eRačuni: zapiski iz prakse



eRačune smo imeli po XSD shemi (eSlog 1.6)  pripravljene že sredi poletja. Decembra, ko se je interes zanje povečal in so se začele pojavljati različne testne različice programov za pošiljanje eRačunov, pa smo lahko eRačune začeli testirati v praksi. Naredili smo naslednje spremembe:


Verziji 1.5 ali 1.6

Iz pogovorov z različnimi bankami smo izvedeli, da jih večina sicer podpira eSlog 1.6, vendar ne vse. Tako tudi, če ga banka pošiljatelja podpira, ga banka prejemnika morda ne bo. Vse pa podpirajo eSlog 1.5, zato smo eRačune prilagodili nanj.


Z ovojnico ali brez

Nekatere banke za pošiljanje eRačuna zahtevajo le XML datoteko eRačuna (ovojnico kreirajo same), druge pa potrebujejo še ovojnico. Pošta Slovenije je v prvi skupini.

Pri teh drugih se datoteko običajno naloži kot ZIP paket, v katerem sta (vsaj) dve datoteki: ovojnica s končnico .inv in eRačun. Pri nekaterih mora le-ta imeti končnico .eracun.xml, pri drugih ni specifizirano.



V Čebelci si lahko sedaj prenesete eRačun v obeh oblikah. Če se bo pojavila zahteva še po novih oblikah, jih bomo pripravili.


IBAN in BIC

Za kreiranja ovojnice se poleg IBAN številke vas in kupca potrebuje še BIC številka obeh bank, zato smo dodali ti polji k Partnerjem in v Nastavitve - Podatki o podjetju. Pri eRačunih potrebujete IBAN. Če uporabljate opcijo z ovojnico, pa še BIC.

Pri tem mora biti BIC v dolgem zapisu. Npr. na spletni strani NLB je BIC zapisan kot LJBASI2X, standard za ovojnice pa zahteva LJBASI2XXXX.



Da pohitrimo vnos partnerjev, ob teh novih zahtevah, že pripravljamo zelo konkretne izboljšave. Več o tem v roku dveh tednov...


Vizualizacija

XML datoteka, v kateri je eRačun, je končnemu uporabniku le za silo berljiva. K sreči XML podpira vizualizacije.

Na strani GZS imajo vizualizacijo, a ni omogočena splošna uporaba, saj ima lastnik datoteke vse pravice pridržane.

Zato pripravljamo odprtokodne XSLT skripte za vizualizacijo eRačunov. Objavljene bodo na Github-u do srede. Če lahko pripomorete, vabljeni k sodelovanju.


Kako preizkusiti pošiljanje eRačuna

Preverite, kaj vam nudi vaša banka. Še najhitreje pa pošiljanje preizkusite preko testnega portala Pošte Slovenije. Povezava do njih je: https://tsteracun.posta.si/

Kot je navada za vse resne (državne) slovenske spletne strani, boste morali najprej potrditi varnostno izjemo. Če se ne ustrašite tega in uspete nadaljevati, je uporabniška izkušnja kar dobra.

Toliko zaenkrat ... zapiske bomo s pridobivanjem dodatnih informacij še nadgrajevali.


Preberete si lahko tudi objavo: eRačuni v letu 2015

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023