Čebelca z davčnimi blagajnami in API (oz. Spletne trgovine)


Trenutno stanje

Že 2 tedna sta uporabnikom v preizkus na voljo testna Čebelca BIZ (spletni program) in testna Čebelca MOBI, oba z davčnimi blagajnami. Pri obeh se podatki pošiljajo na testni FURS strežnik, na računih pa piše TA RAČUN NI PRAVI, tako da lahko stvari v miru preizkušate.

Pri Čebelci MOBI smo danes rešili QR kode in šumnike še za preostale tiskalnike. S pomočjo 4 tipk, ki na 4 načine natisnejo šumnike in QR kodo ste skoraj vsi preostali uprabniki ugotovili kako deluje vaš tiskalnik (več o tipkah v včerajšnji objavi). Današnja nadgradnja 0.78 dodaja še delujočo RONGTA 2.

Obe, spletna in mobilna aplikacija delujeta sedaj že dva dni stabilno in brez da bi bilo treba dodajati kakršnekoli popravke. Moramo še rešiti določene detajle in programa dodatno testirati (predvsem spletno, kjer mora delovati za preostanek leta na star in nov način hkrati) a začenjamo se pripravljati na vklop v glavni strežnik in objavo prave MOBI aplikacije. Če bo šlo v redu bo to storjeno ta konec tedna.

Testni strežnik bo do nadaljnega ostal na voljo, da imate prostor kjer se lahko privadite in preizkusite davčne blagajne, saj v pravi verziji to ne bo več tako mogoče. Tudi v prihodnje vidimo korist testnega strežnika, npr. za testiranje API aplikacij. Upamo da bo tudi FURS še pustil testni strežnik na spletu po 1. januarju.

Spremembe pri uporabi API-ja

Več uporabnikov zanima, kako bodo spremembe vplivale na API in njihove aplikacije ali spletne trgovine, ki si preko API klicev avtomatizirajo izdajanje računov v Čebelci.

Poskrbeli smo, da se API metode, ki jih uporabljate niso spremenile. Tako da nadgradnja na davčne blagajne ne zahteva sprememb na vaši strani.
Spremenil pa se je nekoliko potek dela pri ustvarjanju računa. 

Prej je račun številko pridobil, ko je bil ustvarjen. Zato tudi polje title, ki je lahko bilo prazno (za osnutek), pomišljaj (kar je pomenilo naj čebelca določi številko) ali že izbrana številka. To polje bo potem ko uporabnik vklopi davčne blagajne brez pomena.

Za številčenje se uporablja drugo polje, kjer je le zaporedna številka. Novi zakon namreč natančno predpisuje obliko številke računa (z kaznimi ob neujemanju) tako da je številka sedaj fiksna stvar. Zaporedja pa se vodijo po posameznih poslovnih prostorih / blagajnah, katerih oznaka je sedaj sestavni del številke računa. A to ni glavna sprememba. 

Ko sedaj ročno ali preko API-ja ustvarite račun ta še nima številke računa in je OSNUTEK. Tak osnutek lahko spreminjate, dodelujete in tudi izbrišete. Ko želite račun izdati, pritisnete tipko Izdaj račun. V tem trenutku se osnutek spremeni v izdani račun, pridobi številko in če imate aktivirane davčne blagajne izračuna ZOI ter pošlje podatke na FURS kjer pridobi EOR.

Ko je račun enkrat izdan, ga ne morete več spreminjati. Lahko ga daste v dobropis oz. delni dobropis.

Kako torej sedaj preko API-ja

Račun lahko naredite popolnoma enako kot sedaj. A postal bo osnutek. Potem pa greste v Čebelco, kjer račune (preverite) in ročno izdate. Ko jih izdate se s tem določi tudi točen čas izdaje, izdajatelj (mimogrede, sedaj je čebelca večuporabniški program), ter poslovni prostor / blagajna kjer je bil račun izdan. 

Ko takšen račun potem pretvorite v PDF vsebuje dodatne podatke, EOR, ZOI, QR kode ter izdajatelja računa in točen čas.

Če želite avtomatizirati tudi klice za izdajanje/potrjevanje računov na FURS vam priporočam, da se z API-jem povežete na testni strežnik test.cebelca.biz. Ta pošilja podatke na testni FURS.


Izdajanje in potrjevanje preko API-ja

Račun lahko tudi izdate in davčno potrdite (ali izdate brez davčnega potrjevanja, če račun ni gotovinski) preko API-ja. V ta namen smo dodali novo metodo pri invoice-sent in sicer finalize-invoice.

Uporabniki ste želeli tudi metodo, ki vašemu programu vrne EOR / ZOI / QR kode, potem, ko je račun potrjen. Tudi to smo dodali API-ju: invoice-sent / get-fiscal-info.



API v prihodnje

Kljub temu da veliko podjetij uporablja naš API, ta še ni bil uradno izdan, ker nameravamo dodati še nekaj stvari v to kako API deluje preden bo uradno zunaj. V januarju bomo to dodali in tudi uradno izdali API. To pomeni tudi da bo API dobil konkretno dokumentacijo, na spletno stran pa bomo dodali sekcijo z vsemi integracijami in primeri kode. 

Ravno danes smo izvedeli, da je naš uporabnik naredil še knjižnico za Ruby odjemalca. Mi pa smo zaradi testiranja dodali primere aktualnih metod v obliki curl ukazov. Ti ukazi lahko služijo bolje kot dokumentacija, saj točno vidite kako narediti klic in lahko sam klic tudi izvedete. Poglejte si ta repozitorij na github-u.


Če vas zanima dogajanje glede davčnih blagajn si lahko ogledate zadnjih 8 objav: #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023