četrtek, 21. marec 2013

Prihranite na času in papirju (izvoz podakov)


Pri čebelci.biz smo že od začetka dajali velik poudarek izvozu podatkov. Če ste uporabnik čebelce.biz, se upam da zavedate opcij, ki jih ta nudi na strani podatki (zgoraj desno v programu).

V preteklih tednih smo, tudi ker je čas bilanc, dodali še 3 nove opcije izvoza podatkov, ki vam lahko pridejo prav.

Plačila

In sicer poseben izvoz za plačila pri prejetih in izdanih računih. To lahko vam ali vašemu računovodju bistveno pomaga uskladiti terjatve s podatki iz banke.

Za Linux navdušence, ki se ne bojijo bash vrstice imamo tudi posebna orodja za usklajevanje podatkov iz banke in podatkov o plačilih iz čebelce. Pišite nam.

Celotni računi

Včeraj smo dodali še poseben izvoz izdanih računov, kjer se v zgoščenem zapisu vidjo vsi podatki tako glave kot vsebine računov.

Ideja je v tem, da lahko tako svojem računovodji dostavite celotne podatke o vaših računih. Brez da bi jih tiskali in potem on listal med vsakim posebej. Tu jih lahko dobi v "Excelu" in pregleduje na zgoščen in učinkovit način ter uporabi poljubne Excel/Calc funkcije za povzetke itd.S tem prihranite svoj čas za tiskanje računov, pa tudi papir in verjamemo tudi konkreten čas računovodji.


Vasco KN 21

Nudimo tudi XML izvoz vasco-kn-21, ki ga kot direkten uvoz podpira večina slovenskih računovodskih programov (vemo za Vasco, Datalab, SAOP, e-računi). Ta izvoz še tesiramo v praksi, tako da so vse povratne informacije iz prakse in izkušnje z uvozom zelo dobrodošle. Včeraj smo dodali še vizualni prikaz XML datoteke, tako da imate vi in vaš računovodja pregled nad podatki preden jih skuša uvoziti v računovodski program.

"prednost direktnega uvoza je da računovodji ni treba ročno vnašati računov"
Vprašanja

Če imate glede izvozov kakršnakoli vprašanja ali predloge, kako jih lahko izboljšamo, nam pišite na podpora@cebelca.biz.


torek, 19. marec 2013

Sledenje spremembam pri računih

Od začetka letošnjega leta se zaradi sprememb zakona o izdajanju računov pri blagajniškem poslovanju pripravlja pravilnik o programih, ki tako poslovanje omogočajo.

Včeraj je bil objavljen nov predlog na to temo, stvar pa še ni dokončno dogovorjena. Celotno sliko in dodatne povezave najlažje dobite na tej strani: Sledenje sprememb v računalniških programih in 10. člen ZDavP-2F

Če poslujete z gotovino vam močno priporočamo, da se o spremembah posvetujete z računovodjem ali se z njimi drugače seznanete, saj so predvidene kazni zelo visoke. Stvar je drugače še v dogovarjanju in čas za prilagoditev programov je predviden do 31.3.2013.


Čebelca.biz v osnovi ni namenjena blagajniškemu poslovanju, a uporabniki lahko račun izdajo tudi za gotovino (oz. na to niti ne moremo vplivati) tako, da stvar vsekakor spremljamo in smo pretekle tedne delali nadgradnjo, ki bo tehnično omogočala sledenje spremembam.

Sedaj je stvar tehnično narejena, stestirana in v prvi verziji že na spletu, in sicer je aktivna pri računih kjer je bilo namesto datuma valute (roka plačila) izbrano "plačano v gotovini" ali "plačano po povzetju". Celotno funcionalnost želimo narediti tako, da bo tudi v splošno korist uporabnikom, saj bodo lahko pri vsakem računu videli tudi dnevnik računa, kjer bodo zabeležene tako zahtevane spremembe kot drugi dogodki. Npr. "račun je bil poslan stranki", "poslano je bilo obvestilo o zapadlih obveznostih" itd.

Sedaj ko je prva verzija na spletu in jo lahko preizkusite, želimo zbrati čimveč vaših mnenj, da bomo čim bolje določili nadaljne korake.


Na sliki vidite posnetek strani, kjer smo pri določenem računu odprli dnevnik sprememb. To je prva verzija in stvar se bo še izboljševala.

Če imate glede tega kakršnekoli predloge vprašanja ali mnenja nam prosim pišite na podpora@cebelca.biz.

ponedeljek, 04. marec 2013

Začasni FireFox PDF problem

Brskalnik FireFox ima v verziji 19 napako, kjer pri tiskanju interno prikazanega PDF-ja v zgornjem delu prikaže še spletni naslov dokumenta. Pri računih in ostalih dokumentih je to vsekakor nezaželjeno. Na to naš program ne more vplivati, saj je odvisno od specifičnega brskalnika.

Na težavo smo, poleg drugih, opomnili FireFox razvijalce in popravek je že narejen, a če razumemo, pride ven šele z verzijo 22.

Prva rešitev

Torej, če za Čebelco uporabljate FireFox in naletite na to težavo, pri prikazu PDF-ja do verzije 22 ne uporabljate "Odpri neposredno" ampak "Prenesi", ki bo k vam preneslo dokument in ga odprlo v klasičnem programu za PDF (Adobe Reader, Foxit Reader).

Druga rešitev

Pri Čebelci do nadaljnega uporabljate katerega od drugih brskalnikov. FireFox je drugače izvrsten brskalnik, prav tako sodoben in včasih še malo hitrejši pa je Google Chrome.

Tretja rešitev

V FireFox-u do odprave napake nastavite "alternativni prikazovalnik PDF-jev". Potem bo delovalo kot je delovalo pred verzijo 19. Interni prikazovalnik PDF-jev je drugače odličen napredek, saj bo pohitril prikaz in izboljšal uporabniško izkušnjo. Ko bo ta napaka pri FireFox odpravljena, vam priporočam, da ga vklopite nazaj.


  1. Izberite menu Tools in izbiro Options.
  2. Kliknite Application in počakajte, da se seznam napolni.
  3. Kliknite Izbirni seznam na desno od "Portable Document Format (PDF)" in izbiro spremenite iz "Preview in Firefox" na "Use Adobe Acrobat (in Firefox)".
  4. Kliknite OK in zaprite to okno.

Zaključek

Več o problemu najdete na spletni strani: 

Ko bo težava pri FireFox-u odpravljena, vas bomo obvestili. Možno je, da bo popravek notri tudi pred verzijo 22.