Delovna navodila za Android aplikacijo "POS Čebelca"




To je delovna verzija navodil beta uporabnikom mobilnega programa POS Čebelca. Navodila bomo sproti izboljševali in zanje kasneje naredili konkretno spletno stran. Vaša mnenja ali dodatna vprašanja so vedno in zelo dobrodošla.

POS pomeni Point-Of-Sales ali Blagajna, po naše, kar pa ima lahko več pomenov. Program deluje tudi na starejših Android telefonih in tablicah in sicer od verzije 2.3.3 (Gingerbread) naprej. Trenutno je Android pri verziji 4.4 (KitKat).

Spletna aplikacija Čebelca.biz je bila v osnovi namenjena izdajanju klasičnih A4 računov. Vendar smo razvili tudi POS vmesnik, ker nam je velik del uporabnikov dal vedeti, da jo uporabljajo za izdajaje računov fizičnim osebam. Spletnemu POS vmesniku sedaj dodajamo še mobilno POS aplikacijo. Namenjena je uporabi v situacijah, kjer ni interneta ali elektrike, torej na terenu, na tržnici, v telovadnici, itd.

Program brezžično tiska na (BlueTooth) POS tiskalnike, ki so napajani in se polnijo kot mobilni telefoni. Takšni tiskalniki so običajno kar dragi, a smo iskali in našli ponudnika iz kitajske in dosedanje testiranje ni pokazalo še nobenih težav. Če vas zanima več o tiskalnikih nam pišite.


Zaračunavanje

Prednji del programa je namenjen hitremu izdajanju računov fizičnim osebam in se deli na 3 tabulatorje. Trenutno so poimenovani Dodaj, Račun in Plačilo.


Dodaj

Tu vidimo seznam artiklov s cenami ter jih s pritiskom na vrstico dodajamo na račun.

Račun

Kjer vidimo vsebino trenutnega računa. Količino, naziv artikla in ceno. Spodaj pa seštevek računa. Z dolgim dotikom na posamezno vrstico adstranimo postavko iz računa.

Plačilo

Tu vidimo seznam metod plačila in ob njem. Z dotikom vnesemo znesek, ki je bil vplačan za določeno metodo. Račun je lahko plačan z različnimi metodami. Dokler je vneseni znesek manjši kot znesek računa spodaj vidimo koliko je še potrebno plačati. Ko pa je znesek večji vidimo, koliko moramo vrniti kupcu. Z dolgim pritiskom na način plačila se sam označi točen znesek računo oz. še neplačanega dela. To je zelo uporabno pri plačilu s kartico, ki so običajno točna.

Ko je račun vplačan, se omogoči tipka Natisni in Zaključi. Ta natisne račun na POS tiskalnik in ga zaključi. Na tabulatorju Dodaj lahko potem spet dodajamo artikle na nov račun.

Povezava s tiskalnikom

Pod opcijsko tipko (lahko je strojna tipka na telefonu ali "menu" tipka zgoraj desno) najdemo izbiro Poveži tiskalnik. Ob kliku vam prikaže do sedaj povezane tiskalnike (oz. enega). Pritisnete nanj in program se bo povezal. Status povezave prikazuje znak v naslovu programa.

Pomen znakov:

[.] ni povezave
[...] v povezovanju
[✔] je povezan 

Upravljanje

Pod opcijsko tipko najdete tudi Upravljanje. Ta vas povede v upravljalski del aplikacije z več tabulatorji.

Poročilo

Prikazuje seznam ter seštevek računov na določen dan. Sam po sebi na današnji. Datum pa lahko spremenite preko opcijskega menuja. S klikom na posamezen račun vidite prikaz natisnjenege računa.

V izbirnem menuju najdete tudi tipko za izvoz računov, izvoz zakonsko zahtevanega dnevnika sprememb na računih. Ta tabulator bomo preimenovali v Računi.

Artikli

Omogoča urejanje artiklov. Artikle lahko dodajate, brišete, spreminjate ter podvajate (preko dolgega pritiska tipke Shrani ob urejanju). 

Izbirni menu omogoča tudi uvoz artiklov iz CSV datoteke na SD kartici telefona. Datoteka mora biti na lokaciji /pos_cebelca/artikli.csv

Če izbrišete ali spremenite artikel to ne vpliva na račune kjer je bil uporabljen.

Načini plačila

Omogoča urejanje seznama načinov plačila. Uporaba je enaka kot pri artiklih.

Nastavitve

Vsebuje obrazec z nujnimi nastavitvami za izdajo računov. 

Če vas program zanima nas kontaktirajte. Sedaj na začetku imamo pripravljenih tudi 5 brezžičnih POS tiskalnikov, da jih lahko posodimo v preizkus potencialnim uporabnikom.

Če potrebujete bolj računovodski program za klasične računalnike obiščite našo spletno aplikacijo, ki vam nudi izdajanje računov in vseh spremljevalnih dokumentov, vodenje skladišča, v prihodnje pa tudi beleženje ur in še kaj.




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023