eRačuni v letu 2015


Najbrž sedaj že dobro veste, da boste lahko s 1.1.2015 proračunskim porabnikom* izdajali le še eRačune.

ERačun je bil v preteklosti širši pojem. Za to je veljal npr. tudi digitalno podpisan PDF račun. V kontekstu proračunskih porabnikov v 2015 pa za eRačun velja digitalno podpisana XML datoteka v standardu eSlog.

Tudi, če ne poslujete z javnimi ustanovami, se lahko v prihodnjem letu srečate s strankami, ki bodo zahtevale ali vsaj želele prejeti račune v elektronski obliki. Izvedeli smo za par večjih zasebnih podjetij, ki gredo v to, število pa se bo s širjenjem tehnologije zanesljivo še povečevalo.

eRačuni in Čebelca.biz

V programu Čebelca.biz smo osnovno podporo za izdajanje eRačunov pripravili že poleti, ko je novica prišla do nas. Sedaj, ko je za eRačune več interesa pa tudi orodij, smo našo funkcionalnost še dodelali, ustrezno prilagodili program, dodajamo pa tudi podporo za prejemanje eRačunov.

eRačun naredite kot običajen račun v Čebelci, na koncu pa si prenesete eRačun XML datoteko, namesto da bi natisnili PDF računa. Datoteko potem digitalno podpišete in pošljete. O tem koraku kasneje.

Ob prejemu eRačuna pa prejeto XML datoteko naložite v Čebelco. S tem se vam prejeti račun, ter po potrebi partner, ustvarita sama.


Podpisovanje in pošiljanje eRačuna

Tu je opcij več, a najpreprostejša je, da eRačun potem preko svoje elektronske banke digitalno podpišete ter z njihovim medbančnim sistemom pošljete prejemniku. Vaša elektronska banka običajno že ima dostop do vašega digitalnega certifikata, ki se potrebuje za podpisovanje.

ERačune podpirajo vse banke, ki uporabljajo Halcom-ovo rešitev "Hal e-bank". Odvisno od banke, pri kateri ste, se program imenuje: Abacom, BKS Bank Net, E-bank, Hal E-Bank, HYPOnet, NLB Proklik, PROSPLETPlus, RB-Online, MULTI SKB NET, Net.StikPRO.

Tudi banke s spletnimi vmesniki uvajajo, oz. so že uvedle eRačune. Npr. naši uporabniki so že preizkušali pošiljanje eRačunov preko spletne banke dh-Net Delavske Hranilnice.

Če vaša banka podpore nima, ali bi zaradi kateregakoli razloga želeli uporabiti drugačno rešitev **, so tu še ostali ponudniki. Eden večjih je Pošta Slovenije, ki ima spletno storitev posebej namenjeno pošiljanju eRačunov.

V primeru, da nameravate izdati le do 5 eRačunov na mesec, pa vam lahko pride prav spletna storitev na državnem portalu www.ujp.gov.si. Teh 5 računov na mesec lahko oddate brezplačno, slaba stran pa je v tem, da morate račune na njihovem portalu vnesti ročno še enkrat. Ne sprejemajo eRačun XML datoteke.

Stroški eRačunov

Cene pošiljanja eRačunov pri bankah se gibljejo v krogu nekaj 10 centov na račun. Nekoliko večji strošek na račun, posebej če gre za manjše podjetje in le občasen eRačun, pa lahko predstavlja zakonsko skladen elektronski arhiv eRačunov. O arhiviranju bom več napisal naslednjič.

Prihranite pa v primeru izdajanja eRačunov predvsem pri delu: tiskanju, kuvertiranju, pošiljanju ter tudi sami poštnini. V primeru, da prejemate eRačune, pa je glavni prihranek pri izognitvi ročnemu vnašanju podatkov.

Kako začeti z eRačuni?

Priporočam vam, da si ogledate opcije in postopek pri svoji banki. Pri NLB je bil postopek tak, da sem moral kontaktirati svojega zastopnika na banki. Ta mi je pripravil pogodbo, ki sem jo podpisal in čez 3-4 dni sem imel v Prokliku dodatno funkcionalnost za prejemanje in pošiljanje eRačunov.

Če vas zanimajo alternative, imata Pošta Slovenije in UJP že odprto spletno aplikacijo v "beta" (preizkusnem) stanju.



Pripravljam še eno objavo na to temo. Če imate kakršnakoli vprašanja, nam lahko pišete na podpora@cebelca.biz ali me pokličete neposredno na 041/741612 (Janko Metelko).



* občinam, šolam, ministrstvom, ...
** na primer, klical nas je uporabnik, kjer imajo Hal e-bank na posebnem računalniku, do katerega osebe, ki pišejo račune, nimajo neomejenega dostopa.

Komentarji

  1. Zakaj mi v opciji MINI pri tiskanju računa še vedno ostane ,,predogled,,?

    OdgovoriIzbriši
  2. Se opravičujem. Prej nisem opazil vašega vprašanja. Kaj pa pritisnete da vam pokaže PREDOGLED? A greste preko npr. PDF > Odpri neposredno?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023