Nadgradnja #155


V soboto zvečer je na glavni strežnik šla večja nadgradnja programa Čebelca.biz. Pripravljali smo jo zadnje 3 tedne. Glavne točke nadgradnje so naslednje.

Računi

Izdani računi so lahko sedaj narejeni v različnih denarnih valutah. V tem primeru se na računu pokaže DDV tudi v EUR, kot zahteva zakon. To vpliva tudi na statistiko in seštevke, ki sedaj v primeru več valut podatke prikažejo ločeno po valutah. Podporo za več valut si lahko aktivirate (trenutno nam za to pišite), tako da dodatna polja ne bodo obremenjevala tistih, ki tega ne potrebujejo. Valutna razmerja za preračun DDV čebelca dobi 1x dnevno iz strani Banke Slovenije.

Na splet smo postavili novo bazo podjetij ter samostojnih podjetnikov, ki vam bo pomagala pri dodajanju partnerjev. Prejšna baza na osnovi prosto dostopnega seznama iz DURS ni bila idealna. Vsebovala je le polne nazive podjetij, ki se običajno ne uporabljajo pri računih, vse je bilo v velikih tiskanih črkah in podatki niso bili popolni. Sedaj kombiniramo plačljivi seznam iz AJPES ter 2 seznama iz DURS, da dobimo bolj sveže in bolje izpopolnjene podatke. V naslednji nadgradnji pa se bo seznam osveževal dnevno, tako da bodo podatki vedno točni.

V Čebelci si lahko sedaj pripravite seznam pogosto uporabljanih besedil. Besedila potem uporabite, ko izpolnjujete katero od besedilnih polj (npr. pri računih, e-poštnih sporočilih itd). Nekatera podjetja, ki so naši uporabniki, so namreč potrebovala nekaj klavzul na nivoju računov in so jih morali vedno kopirati v besedilo pod / nad tabelo. Spet drugi so želeli na nivoju računa določiti na kateri bančni račun naj bo le-ta plačan in podobno. Seznam besedil je sedaj aktiven le pri predračunih, ta teden se še malo preizkusi in potem bo tudi drugje.

Spremenili smo način, kako se preračunavajo zneski na računih, tako da se napake zaokroževanja upoštevajo na način, da je račun vedno vizualno pravilen. V določenih primerih, npr. ko je cena na več kot 2 decimalki ali ko popust tako razdeli ceno, pride do napake zaokroževanja in potem se je treba odločiti, kje bomo to napako zaokroževanja upoštevali. 

Nekatere banke v ovojnici eRačunov zahtevajo dve različni BIC kodi partnerja (receiver / debtor). Tisti, katerih banke to zahtevajo, boste vedeli za kaj gre. Tudi to sedaj čebelca podpira. BIC številki vnesete tako, da ju v polju BIC koda ločite z "/"; npr. UJPLSI2DICL/BSLJSI2XXXX, program pa bo prvo upošteval pod receiver in drugo pod debtor.

Skladišče

Če imate proizvodnjo podjetje, si lahko sestavite kosovnice. S tem določite kateri sestavni deli sestavljajo vaše izdelke.

Te se potem upoštevajo v delovnih nalogih. Delovni nalog iz zaloge odpiše porabljeni material in na zalogo doda izdelke. Na delovni nalog vi le dodate izdelke, porabljeni material pa se doda sam na podlagi kosovnic. Lahko pa tudi material ročno prilagodite.

Artiklom smo dodali dodatne informacije. Vse te informacije so neobvezne, vnesete jih le po potrebi in sicer so: EAN koda, dobaviteljeva šifra artikla, čas dobave, minimalno naročilo, opombe.

Delamo na novih izboljšavah skladišča in tudi dodatnih dokumentih. In sicer se je pokazala potreba po prejetih in izdanih naročilnicah. Naročilnica se lahko potem pretvori v sprejemni ali izdajni dokument.

Ostalo

Začeli smo delati na modulu za potne naloge. Mobilna POS aplikacija pa je spet doživela nadgradnjo. Pripravljamo stran, kjer bo lahko vsak dobil več informacij o mobilni aplikaciji in tudi sam program.


Komentarji

  1. Bravo! Komaj čakam potne naloge.
    Očitno so čebelce res pridne tako kot pravijo :)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023