Čebelca.biz in davčne blagajne



Vlada je določila, da davčne blagajne pridejo v veljavo 2.1.2016. Prehodno obdobje, v katerem bo še možna uporaba vezanih knjig, bo sicer trajalo do 31.12.2017, vendar so vezane knjige mnogim nerodne in prepočasne za uporabo.

Odgovori na pogosta vprašanja


Tudi mi prejemamo vedno več vprašanj na to temo. Trenutno še niso znane tehnične informacije, ki so potrebne za izvedbo davčnih blagajn, kar sicer ni vaš problem. Obljublja se, da bodo na voljo še avgusta.

Uporabnike je zanimalo predvsem naslednje:

1) Davčne blagajne bodo implementirane v spletnem programu Čebelca.biz in v mobilni blagajni Čebelca MOBI, tako kot smo implementirali virtualne davčne blagajne, ki so v veljavi sedaj.

2) Za vas uporabnike se postopek bistveno ne spremeni. Program bo v ozadju poslal podatke na FURS in na račun dodal unikatno kodo, ki jo prejme od FURS-a.

3) Nadgradnja v verzijo z davčnimi blagajami bo brezplačna. V primeru spletnega programa se bo zgodila avtomatsko, pri mobilnem programu pa boste namestili novo verzijo.

4) O temah, ki bodo pomembne za vas, vas bomo predhodno obveščali ter pripravili navodila (npr. postopek pridobitve namenskega digitalnega potrdila; manjše spremembe pri uporabi programa; stvari, na katere morate biti pozorni). Tako, da boste lahko v uporabo stopili polno pripravljeni.


Nakup naprav za Čebelca MOBI

Pri nakupu Android naprave za Čebelca MOBI upoštevajte, da bo ta v 2016 potrebovala internet povezavo zaradi povezovanja na FURS. Sama Čebelca MOBI drugače za delovanje internet povezave ne potrebuje.

Če prodajnih izdelkov ni preveč, priporočamo kar pametni telefon, saj je program popolnoma uporaben tudi na manjšem zaslonu. Pametni telefoni pa imajo mobilni internet že sami po sebi. Če je artiklov veliko (npr. 50 ali več), se lahko zaradi same velikosti zaslona bolje obnese tablica. Tu bodite pozorni, da ima le-ta mobilni internet, če jo nameravate uporabljati tudi na mestih, kjer ni WI-FI povezave.


Več informacij o davčnih blagajnah

Iz spletne strani FURS:
Časnik Finance je pripravil že več 10 člankov z odgovori na vprašanja o davčnih blagajnah. Članki so dobro napisani in informativni. Skupne strani še nimajo, tako da jih najdete preko njihovega iskalnika:


Če imate kakršnakoli vprašanja, nam pišite na podpora@cebelca.biz.


Komentarji

  1. Blagajne so zaradi prikrivanja oziroma goljufanja.
    Na žalost je to povezano z stroški.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Številčenje ob prehodu v leto 2023