5 možnih uporabniških napak pri uporabi davčnih blagajn

Če uporabljate davčne blagajne, vas prosimo, da pri sebi preverite naslednjih 5 točk.

S tem se lahko izognete težavam in celo morebitni kazni. Kolikor vemo, do sedaj, še nobeden od naših uporabnikov ni plačal globe. A dlje kot so v veljavi davčne blagajne, manj popustljivi so inšpektorji.

1. Pravilen naziv in osebna davčna številka prodajalca

Preverite, če ste pri prodajalcih vnesli pravilen naziv in osebno davčno številko. Nekaj uporabnikov je tu vneslo kar ime in davčno št. podjetja.

Če račune izdaja več oseb vnesete več prodajalcev. Naziv je lahko nek konsistenten interni naziv (npr. Prodajalec1) ali le ime prodajalca. Ni potrebno, da vsebuje ime in priimek. Naziv se prikaže na računu, osebna davčna št. pa se pošlje na FURS s podatki izdanega računa.

Čebelca MOBI:
prodajalce urejate na Uredi > Prodajalci. Vsak prodajalec potem izbere sebe preden vstopi v Davčno blagajno.

Čebelca BIZ:  Pri spletnem programu greste na Nastavitve > Nastavitve dostopa ter vpišete podatke prodajalca na osnovnem dostopu. Če je prodajalcev več, ustvarite za vsakega svoj dostop na Dodatni dostopi. Vsak se potem prijavi s svojim emailom in geslom

2. Napisan in usklajen interni akt

Vsako podjetje, ki uporablja davčno blagajno, mora imeti napisan interni akt. To je navaden tekstovni dokument - napisan npr. v Word-u. Vzorce najdete na strani FURS-a. Interni akt opiše prostore, blagajne in način številčenja, kot ga imate.

Če dodate blagajno ali se kaj spremeni morate interni akt osvežiti. Pomembno je, da imate interni akt že napisan, ko vas obišče inšpektor. Pozorni bodite tudi na to kaj piše v internem aktu o številčenju ob prehodu leta. Naši programi nadaljujejo zaporedno številko skozi leta.

3. Redno nadrajevanje programa

Čebelca MOBI: Poskrbite, da imate vedno nadgrajen mobilni program. Naš program dobi izboljšave tudi večkrat na mesec. Včasih so med njimi tudi kritični popravki.

Večini uporabnikov se program nadgrajuje avtomatsko. Vendar bodite pozorni, da se tudi vam. Obstaja več razlogov, ki lahko povzročijo, da se vam program sam ne bo nadgradil. Npr. nimate pravilno nastavljene Trgovine Play, na napravi niste prijavljeni v svoj Google dostop, na napravi ni dovolj prostora, ni interneta, onemogočeno avtomatsko nadgrajevanje v nastavitvah, ...

Trenutna verzija programa na 16.5.2017 je 1.33 ali 1.35 . Če imate nižjo verzijo programa pomeni da morate nujno ročno nadgraditi in poskrbeti, da se bo tudi v prihodnje nadgrajevalo. Verzijo programa vidite na dnu strani Uredi > Nastavitve.

Čebelca BIZ: Spletni program se vedno nadgrajuje sam in vam za to ni treba skrbeti.

4. Če niste zavezanec za DDV, mora biti pri artiklih vnešen DDV 0

Nekaj uporabnikov je pri artiklih ali storitvah vnašalo DDV 22% ali 9.5%, kljub temu, da niso zavezanci za DDV. V tem primeru je mišljeno, da za DDV vnesete 0%.

5. Če je račun izdan brez EOR, ga morate naknadno potrditi v 48 urah 

Račun, ki se ga ne da davčno potrditi ob izdaji, se izda brez EOR kode. ZOI in QR kodi sta še vedno na računu - EOR pa manjka. Takšen račun morate naknadno davčno potrditi 48 urah. Račun s tem pridobi EOR kodo.

Čebelca MOBI:  Razlog, da se račun ne uspe davčno potrditi je običajno slaba internet povezava (mobilni ali wifi signal). Lahko bi bil tudi nedelovanje strežnika FURS, a do tega skoraj nikoli ne pride.

Včasih ste lahko v tem primeru večkrat poskusili, a je s tem lahko prišlo do nesinhronosti med programom in FURS. Zato smo spremenili delovanje. Sedaj program vedno račun izda. Če ga ne uspe davčno potrditi, ga avtomatsko natisne brez EOR, vas pa zgoraj opozori koliko imate računov brez EOR, da nanje ne pozabite. Ko pridete do boljšega interneta te račune potrdite na Upravljanje. Računi, ki so izdani brez EOR so na seznamu rdeče barve. Naknadno jih potrdite z dolgim pritiskom nanje.

Več o spremembi najdete tu:  Sprememba pri davčnem potrjevanje računov na Čebelca MOBI in TAXI


Čebelca BIZ: Kej gre za spletni program v vsakem primeru potrebujete delujoč internet, da ga uporabljate zato samo potrjevanje ni težava.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023