Posodobitve maj - junij 2019


Čas teče hitro, sprememb in popravkov od zadnje objave je bilo kar nekaj, a nismo uspeli pisati o njih. Tukaj so nekatere večje izboljšave zadnjih dveh mesecev.

Bruto cene

Spletni program lahko sedaj na računu (PDF) prikazuje tudi bruto cene (cene z DDV). To je posebej uporabno za podjetja, kjer so kupci fizične osebe, ker jim cena brez DDV ne pomeni dosti oz. jih lahko še moti.

To nastavitev najdete na Nastavitve > Nastavitve dok. > Nastavi bruto ceno na rač.


Pri končnih kupcih je je lahko tudi vnos neto cen nerodno opravilo. Pri tem vam je do sedaj nekoliko pomagalo naše preprosto orodje za preračun cen.

Sedaj, če si tako nastavite, lahko neposredno pri kreiranju računa vnašate cene z DDV-jem.


To si lahko nastavite na nivoju samih uporabnikov (oz. dodatnih dostopov). Npr. vaši določeni zaposleni delajo na veleprodaji in operirajo z neto cenami, drugi pa v maloprodaji in jim bolj prav pride vnos bruto cen. Konkrento nastavitev najdete na Nastavitvah dostopa > dodatne nastavitve dostopa.


Na istem okencu lahko nastavite tudi katera blagajna naj bo pred-izbrana pri določenem dostopu.


QR koda "Slika in plačaj"

Čebelca BIZ lahko sedaj na račun doda tudi UPN QR kodo, bolj znano kot Slikaj in plačaj. Vaša stranka z aplikacijo mobilne banke skenira kodo, preveri in potrdi podatke in (negotovinsko) plačilo na vaš TRR je poslano. Več o tem najdete na tej stran

Če uporabnik plača preko svoje banke, gre za negotovinsko plačilo, tako da tak račun ni potrebno davčno potrjevati.



Kriptirani PDF-ji po e-pošti


Zaradi GDPR morajo nekatera podjetja, ki operirajo z osebnimi podatki, če po e-pošti pošiljajo PDF-je računov ta kriptirati in zaščititi z geslom. Geslo se določi na nivoju partnerja. Če pri partnerju vnesete geslo, se bo PDF, pri pošiljanju po e-pošti avtomatsko kriptiral.

Geslo morate prejemniku javiti po nekem drugem kanalu kot pošiljate račun. Npr. preko telefona ali SMS, če je račun poslan preko e-pošte.



Evidence o embalaži

Zakon sedaj od mnogih podjetij zahteva tudi vodenje evidenc o na trg dani embalaži. To sedaj omogoča tudi modul Čebelca Skladišče. Pri artiklih lahko vnesete koliko embalaže vsebujejo in glede na prodane artikle vam potem program izdela potrebna poročila.



Podatke o embalaži lahko pripravite tudi v Excelu in uvozite za vse artikle hkrati. Ko vnesete podatke, se lahko poročila izdelajo tudi za nazaj.



To so bolj opazne izboljšave. Kot vedno, je že v delu naslednja nadgradnja. Vaše povratne informacije so dobrodošle.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023