Čebelca skladišče je zunaj


Prejšnji teden smo na splet postavili novo, prvič pravo, verzijo programa za vodenje skladišča oz. zaloge.  Ob tem smo nanj tudi preselili uporabnike, ki so do sedaj uporabljali testno verzijo skladišča. Na prvi pogled nova verzija ni bistveno drugačna kot testna verzija, vendar se je ogromno spremenilo v ozadju.

Spremenile so se glavne podatkovne strukture. Zaradi tega selitev uporabnikov ni bila čisto preprosta, a je (kakor je sedaj videti) šla skozi brez vseh težav. Novo skladišče ima tudi bistveno stvar, ki je manjkala testni verziji in sicer obračunavanje nabavne vrednosti zaloge po FIFO sistemu.

FIFO vrednost zaloge

FIFO (First In First Out) pomeni, da ob prodaji artikla (ki je bil lahko kupljen po različnih nabavnih cenah) vedno naprej odštejemo najprej kupljeno zalogo. In vrednost zaloge vedno predstavlja seštevek nabavnih cen artiklov, ki so še ostali v skladišču.

Dokumenti

Obstajajo 3 vrste dokumentov. Nabava, prodaja in prenos. Nabava vam doda k zalogi, prodaja odvzame. Pri nabavi se beležijo nabavne cene, pri prodaji pa prodajne. Prenos je dokument, ki prestavi blago iz enega internega skladišča v drugega.


Več Skladišč

Zaloga se vodi za vsako skladišče posebej in za vsa vaša skladišča skupaj. Skladišče ni nujno fizično skladišče ampak karkoli, kjer želimo voditi tudi ločeno zalogo.

Primer uporabe je npr. vodenje osnovnega skladišča, poleg tega pa še stanja v prodajalni, ali stanja materjala v servisnem kombiju, v delavnici, itd. Za prenos med dvema internima skladiščema se naredi  samo en dokument, in le ta ne potrebuje ničesar razen artiklov in količin, tako da je uporaba dokaj hitra.

Zgodovina artikla

V tej prvi verziji program prikazuje dve vrsti zgodovin artikla. Pri zalogi prikaže FIFO zgodovino, kjer se pri določenem artiklu vidi točno kdaj so bili prodani artikli katere nabave ter tekočo zalogo z vrednostjo zaloge v vsakem trenutku. V bistvu se v tem prikazu vidi točno kako je program prišel do določene količine in vrednosti zaloge (celoten FIFO proces).



Pri artiklih se vidi zgodovina artikla, kjer so prikazani vsi dokumenti, ki vkjučujejo ta artikel in tako nabavne kot prodajne cene v teh dokumentih. Ta zgodovina tudi prikaže koliko ste plačali za določen artikel in (za) koliko ste ga že prodali.

Povezava z računi

Če ste tudi uporabnik Čebelca Računov (brezplačne ali plačljive verzije), lahko zaenkrat iz prodaje z enim klikom ustvarite račun. Tipka za to se vam pokaže pri prodaji potem, ko API ključ čebelca računov vpišete v Moje podjetje > Napredno > API ključ programa za Račune.

Načrti za naprej

Trenutno stanje na spletu nam predstavlja neko osnovo, naši načrti pa vključujejo:
  • boljša povezanost s Čebelca Računi (programom za pisanje računov)
  • sprotno dodajanje partnerjev in artiklov (ob sestavljanju dokumentov)
  • več analitike in statistike 
  • dodatna orodja (npr. kopiranje nabave v prodajo, sinhronizacija partnerjev)
  • splošne izboljšave


Torej, če še niste, obiščite in preizkusite skladisce.cebelca.biz. Imamo brezplačen paket in tudi plačljiv je zelo ugoden, še posebej, če uporabljate tudi Čebelco Plus (račune).

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023