sreda, 15. maj 2013

Večja nadgradnja #146 (PDF nastavitve in tujina)


Pri čebelci.biz smo nadgradili sistem za generiranje dokumentov (PDF, ODT, DOC*) in dodali veliko dodatnih nastavitev, s katerimi si boste lahko bolje priredili račune. Stran z nastavitvami se je iz "Moje podjetje" preimenovala v "Nastavitve".

Dokumenti / PDF-ji

Izboljšave na dokumentih so naslednje:

 • Dodaten stil glave dokumenta (Osnovni, Moderen (z logotipom) in sedaj Eleganten (z logotipom)).
 • Dodaten stil tabel (Črte in Sivine).
 • Dodaten tip pisave (Arial in Bitstream).
 • Sedaj lahko opcijsko v tabeli prikažete tudi ceno s popustom.
 • V glavi računa lahko sedaj prikažete svoje dodatne informacije (npr. telefon, e-pošta, spletna stran).
 • Če niste zavezanec za DDV, imate sedaj nastavitev, s katero skrijete DDV stolpec.
 • Izberete lahko velikost papirja (A4 in Letter ).
 • Sedaj lahko določite poseben tekst, ki se pod tabelo prikaže le, ko gre za račun v tujino.
 • Izbirate lahko med dvema vrstnima redoma stolpcev (Cena, Količina, Enota ALI Količina, Enota, Cena).
 • Možnost združevanja postavk na računih in delnih vsot (navodila za uporabo so v delu).
 • Opis postavke je lahko sedaj samo-oblikovan (več v navodilih)
* Ugotovili smo da ima pretvorba v DOC določene omejitve pri novem, bolj zahtevnem sistemu, zato je ta opcija trenutno izklopljena (če nujno rabite nam sporočite), delamo pa na tem da bo spet možna.

Tujina

Dodali smo dodatno opcijo glede tega ali ste zavezanec za DDV ali ne. Sedaj lahko izberete tudi "Samo v EU" in davčna številka/ID številka se vam bo oblikovala glede na to, ali je račun v EU ali ne.

Če si aktivirate tujino (v Nastavitve > Mednarodno ), se vam dodajo:
 • pri partnerjih dodatno polje Država
 • pri PDF-jih opcija za izbiro jezika (slovenščina / angleščina / v pripravi tudi nemščina), 
 • na prej omenjenem tabulatorju Mednarodno se prikaže polje, kjer lahko vnesete tekst za račune v tujino. To lahko uporabite npr. če imate pri računih v tujino neko stalno klavzulo (če je pri vsakem računu drugačna, pa lahko uporabite "Besedilo pod tabelo" na nivoju samega računa).
Za podjetja v Sloveniji je najbolje, da polje država pustite prazno, če je država v EU pa dodajte ", EU".  (npr.: Država: Avstrija, EU). Zahteve glede tega se bodo mogoče spremenile, trenutno pa so takšne, ker se imena držav lahko pišejo na več, ne povsem eksaktnih načinov (npr v slovenščini, angleščini, domačem jeziku države...).

Sprememba cen in omejitev

Nekoliko smo spremenili omejitve Mini in Plus paketov in cene za 3 in 6 mesecev. Vsem, ki ste bili prijavljeni na Čebelco pred današnjim datumom, se ne spremeni nič. Več o tem preberite na prejšnji blog objavi.

Kam naprej

Sedaj nadaljujemo z izboljševanjem detajlov in delamo na novih, boljših navodilih. Glede na vaše odgovore na vprašalnik v preteklih dveh tednih pa pripravljamo konkretne izboljšave na partnerjih (zapadli računi), prejetih računih in statistiki. Hvala vsem, ki ste podali svoje odgovore! Zelo jasno ste nam pokazali, čemu se moramo še posvetiti.

Če imate kakršenkoli vprašanje, predlog ali kritiko nas kontaktirajte. Vabljeni pa ste tudi, da preizkusite našo prvo verzijo programa za vodenje zalog.


torek, 14. maj 2013

Manjša sprememba cen in omejitev

Na splet smo pravkar (sredi noči, da ne zmotimo vašega dela) postavili večjo nadgradnjo Čebelce.biz. O tem, kaj je novega, bom več napisal jutri. Želim opomniti samo na eno stvar.

Med mnogimi tehničnimi nadgradnjami smo tudi malo spremenili cene. Paket plačevanja na 1 mesec je obdržal isto ceno, 3 in 6 mesečna pa sta se malo podražila. Pri 6 mesečnem terminu je znesek sedaj večji za 6€ na pol leta oz. 1€ na mesec. Razloga sta bila dva. Mnenja smo bili, da je znižanje cene pri več mesecih malo preveliko in želeli smo uskladiti ceno z logiko, kot jo imamo pri programu za skladišče.

Prav tako smo Mini omejitev zmanjšali iz 100 na 50 računov na mesec in iz 1000 na 500 pri Plus paketu. Verjamem, da bo Mini še naprej uporabna brezplačna različica za manjše podjetnike.

Zelo pomembno pri obeh spremembah je, da se ne bodo dotaknile nikogar od obstoječih uporabnikov. Vsem obstoječim uporabnikom: Mini ali Plus, in tudi takšnim, ki preklopijo iz Mini na Plus kasneje, a so se prijavili pred današnjim dnem, cene in omejitve ostanejo popopolnoma takšne, kot so bile ob vstopu. Tudi, če boste preklapljali med plačevanjem na 1, 3 ali 6 mesecev bodo cene, kot so bile.

Sprememba cen in omejitev velja samo za uporabnike, ki se bodo prijavili od danes (16.5.2013) naprej.

torek, 07. maj 2013

Sledenje spremembam pri računih #2


Našo prejšnjo objavo o tej temi najdete tu: Sledenje spremembam pri računih


Tema se resno dotika vseh, ki občasno ali redno izdajajo gotovinske račune:

(2) Računi pri gotovinskem poslovanju so izdani računi za prodajo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino.

(3) Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačilno ali kreditno kartico, čekom in drug podoben način plačila.V uradnem listu 26.04.2013 je bila objavljena nova različica Pravilnika
o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov

Vsebuje 7 kratkih in jasnih členov, tako da najbolje, da si jih neposredno preberete v uradni objavi. Prilogo z opisom izvoznega zapisa pa najdete tu.

Pomembna sprememba od zadnjič (o kateri se je že govorilo) je, da bodo spremembe stopile v veljavo 1.julija 2013.

Pri čebelci smo sledljivost tehnično rešili in je od marca že aktivirana za vse račune, ki se ob kreiranju označijo kot "plačano z gotovino" ali "plačano po povzetju". Sedaj bomo dodali izvoz podatkov po objavljeni prilogi, razjasniti pa nameravamo tudi vse robne pogoje.

Na primer: kako lahko uporabnik vnaprej ve, kako točno bo račun plačan. Recimo, da ti stranke normalno plačujejo preko banke, pri nekem določenem računu pa se zgodi, da ti stranka kasneje plača z gotovino.

V vsakem primeru, stvari bomo imele dokončno urejene in pripravljene pred 1. julijem. Načrt je, da 1 mesec prej, saj so te zahteve resne (in napovedane kazni zelo visoke). O tej temi pa vas bomo še naprej obveščali.

---

mimogrede: dokončan imamo velik paket izboljšav (predvsem pri PDF-jih in tujini). Na splet ga bomo dali ta konec tedna. Nameravali smo danes, a ker je začetek meseca je ravno ogromno uporabe in se nam ne zdi pametno ravno sedaj nadgrajevati programa.