Sledenje spremembam pri računih #2


Našo prejšnjo objavo o tej temi najdete tu: Sledenje spremembam pri računih


Tema se resno dotika vseh, ki občasno ali redno izdajajo gotovinske račune:

(2) Računi pri gotovinskem poslovanju so izdani računi za prodajo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino.

(3) Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačilno ali kreditno kartico, čekom in drug podoben način plačila.



V uradnem listu 26.04.2013 je bila objavljena nova različica Pravilnika
o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov

Vsebuje 7 kratkih in jasnih členov, tako da najbolje, da si jih neposredno preberete v uradni objavi. Prilogo z opisom izvoznega zapisa pa najdete tu.

Pomembna sprememba od zadnjič (o kateri se je že govorilo) je, da bodo spremembe stopile v veljavo 1.julija 2013.

Pri čebelci smo sledljivost tehnično rešili in je od marca že aktivirana za vse račune, ki se ob kreiranju označijo kot "plačano z gotovino" ali "plačano po povzetju". Sedaj bomo dodali izvoz podatkov po objavljeni prilogi, razjasniti pa nameravamo tudi vse robne pogoje.

Na primer: kako lahko uporabnik vnaprej ve, kako točno bo račun plačan. Recimo, da ti stranke normalno plačujejo preko banke, pri nekem določenem računu pa se zgodi, da ti stranka kasneje plača z gotovino.

V vsakem primeru, stvari bomo imele dokončno urejene in pripravljene pred 1. julijem. Načrt je, da 1 mesec prej, saj so te zahteve resne (in napovedane kazni zelo visoke). O tej temi pa vas bomo še naprej obveščali.

---

mimogrede: dokončan imamo velik paket izboljšav (predvsem pri PDF-jih in tujini). Na splet ga bomo dali ta konec tedna. Nameravali smo danes, a ker je začetek meseca je ravno ogromno uporabe in se nam ne zdi pametno ravno sedaj nadgrajevati programa.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023