Sledenje spremembam pri računih #2


Našo prejšnjo objavo o tej temi najdete tu: Sledenje spremembam pri računih


Tema se resno dotika vseh, ki občasno ali redno izdajajo gotovinske račune:

(2) Računi pri gotovinskem poslovanju so izdani računi za prodajo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino.

(3) Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačilno ali kreditno kartico, čekom in drug podoben način plačila.V uradnem listu 26.04.2013 je bila objavljena nova različica Pravilnika
o zahtevah za računalniške programe in elektronske naprave, upravljanje in delovanje informacijskega sistema ter vsebini, obliki, načinu in rokih za predložitev podatkov

Vsebuje 7 kratkih in jasnih členov, tako da najbolje, da si jih neposredno preberete v uradni objavi. Prilogo z opisom izvoznega zapisa pa najdete tu.

Pomembna sprememba od zadnjič (o kateri se je že govorilo) je, da bodo spremembe stopile v veljavo 1.julija 2013.

Pri čebelci smo sledljivost tehnično rešili in je od marca že aktivirana za vse račune, ki se ob kreiranju označijo kot "plačano z gotovino" ali "plačano po povzetju". Sedaj bomo dodali izvoz podatkov po objavljeni prilogi, razjasniti pa nameravamo tudi vse robne pogoje.

Na primer: kako lahko uporabnik vnaprej ve, kako točno bo račun plačan. Recimo, da ti stranke normalno plačujejo preko banke, pri nekem določenem računu pa se zgodi, da ti stranka kasneje plača z gotovino.

V vsakem primeru, stvari bomo imele dokončno urejene in pripravljene pred 1. julijem. Načrt je, da 1 mesec prej, saj so te zahteve resne (in napovedane kazni zelo visoke). O tej temi pa vas bomo še naprej obveščali.

---

mimogrede: dokončan imamo velik paket izboljšav (predvsem pri PDF-jih in tujini). Na splet ga bomo dali ta konec tedna. Nameravali smo danes, a ker je začetek meseca je ravno ogromno uporabe in se nam ne zdi pametno ravno sedaj nadgrajevati programa.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Številčenje ob prehodu v leto 2023

Sprememba pri paketu Računi Mini za nove uporabnike

Čebelca.biz in davčne blagajne