Stanje nadgradnje spletne in mobilne Čebelce na davčne blagajne #2


Spletni program

Danes postavljamo testni strežnik, kjer boste lahko preizkusili nastavitve in delovanje Čebelce BIZ s testnimi davčnimi blagajnami. Račune se potrjuje na testni strežnik FURS-a. Vse skupaj je namenjeno le testiranju in temu, da se seznanite s postopki in spremembami. Tu ne izdajate realnih računov, kar se bo odražalo tudi na PDF-jih računov.

Gre za popolnoma ločen strežnik, tako da ni nobene delitve podatkov z vašim dostopom na normalni Čebelci BIZ. V testni strežnik se lahko registrirate z istim ali drugim email naslovom, kot ste registrirani v naš normalni program.

Računamo, da bodo strežnik in prva verzija navodil na voljo danes ali najkasneje jutri. Vas obvestimo v naslednji objavi.

Mobilni program

Ko bo na spletu spletni program, bomo še nekoliko stestirali mobilni program z davčnimi blagajnami in na splet postavili še tega. Če nam ne uspe jutri (petek), bomo delali čez konec tedna in to na splet postavili v soboto ali nedeljo.

Tudi mobilni program bo v tej fazi namenjen le testiranju in bo pošiljal podatke na testni FURS.

Prava uporaba

Po kakšnem tednu testiranja in nadaljnega dodelovanja bomo vse skupaj postavili na glavni strežnik. Pri obeh programih se boste lahko sami odločili, kdaj želite preiti na nov način. Ali za novo leto ali že pred tem. Nov način zahteva popolnoma drugačno številčenje računov, zato se obstoječe številčenje ob prehodu ne bo nadaljevalo.

Kaj pa tisti, ki ne potrebujejo davčnih blagajn?

V novem programu se da izbirati med 3 načini delovanja:

  • nimate nobenih gotovinskih računov,
  • imate vsaj občasne gotovinske račune in se želite pri vsakem posebej odločiti, ali naj bo davčno potrjen ali ne,
  • imate vsaj občasne gotovinske račune in želite naj program vse račune davčno potrdi (pošlje na FURS).

Zavedajte se, da gotovinski računi niso le računi plačani neposredno z gotovino. Npr. tudi razna prevzetja po pošti, kreditne kartice, GLS se lahko smatrajo kot gotovina. Pravila še niso čisto fiksna. Ravno včeraj je Moneta šla iz gotovinskega plačila med negotovinske.

Navodila

Za oba programa pripravljamo slikovna navodila o tem, kako nastaviti in potrditi lokacije ter naložiti namensko digitalno potrdilo ter po novem izdati (ter davčno potrditi) račun. V naslednji objavi objavimo link do prve verzije navodil.

API uporabniki

Za tiste ki uporabljate Čebelco.biz kot API pripravljamo posebna navodila. Bistvenih razlik ne bo, je pa par detajlov, ki bodo sedaj drugačni.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023