1.7. v veljavo stopi zakon, ki prepoveduje uporabo programov, ki omogočajo spreminjanje računov za nazaj


Ker prejemamo vedno več emailov z vsebino podobno naslovu in vprašanjem, kako je s tem v Čebelci , še tu objavljam email odgovor. Mogoče komu pride prav.

Hvala za vprašanje.

Ja, spremljamo to temo in imamo že vse pripravljeno. Za zakonom so v vladi izdali tudi tri verzije pravilnika, ki bolj jasno določa zahteve jih omejuje na t.i. gotovinske račune. O tem smo napisali tudi dve blog objavi, kjer so dodatne razlage in povezave na pravilnik in dodatne informacije o tej temi:

http://cebelca-biz.blogspot.com/2013/03/sledenje-spremembam-pri-racunih.html

http://cebelca-biz.blogspot.com/2013/05/sledenje-spremembam-pri-racunih-2.html

Nekaj te funkcionalnosti je že sedaj "online" (pri računu kjer izberete "že plačano z gotovino/po povzetju" je sledljivost že poskusno vklopljena), vendar je v pravilniku še nekaj dvoumnosti zato čakamo da se določena vprašanja še razjasnijo.

Npr. ne morete vedeti 100% vnaprej ali bo nekaj plačano z gotovino ali ne. Tako da če smo zelo natančni pomeni, da je treba beležiti spremembe vseh računov, in potem ko se dela izvoz podatkov, ki ga zahtevajo se izvozi le za račune ki so bili plačani z gotovino. Po drugi strani pa nekateri računovodji pravijo da to "pač velja za blagajniške programe" oz. za tisti scenarij.

Definicija kaj je gotovinski račun je v pravilniku takšna:

(2) Računi pri gotovinskem poslovanju so izdani računi za prodajo blaga ali storitev, ki so delno ali v celoti plačani z gotovino.

(3) Plačilo z gotovino pomeni plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, plačilno ali kreditno kartico, čekom in drug podoben način plačila.

V glavnem. To bomo uredili tako kot je treba 1 teden pred 1.7. , ne želimo pa prehitevati, ker to vpliva tudi na uporabniško izkušnjo in veliko zakonov postane na koncu, ko se izpostavi več vprašanj, bolj "praktičnih". Zato imamo sledljivost  tehnično rešeno že 2 meseca, sedaj je le vprašanje kje točno to vklopimo in kakšen točno bo vmesnik.

Če imate še kakršnokoli vprašanje nam pišite ali nas pokličite.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Novi modul za Beleženje delovnega časa

Čebelca.biz in davčne blagajne

Številčenje ob prehodu v leto 2023